Over mijzelf

Even mij zelf kort introduceren.

Ik ben Laas Bonnema en volgens velen misschien een iets te sportverslaafd iemand. Maar ik zie dit als een gezonde verslaving.

Hoe het allemaal zover kon komen

In mijn bescheiden voetbalcarriere in het 4e van de CVO te Vrouwenparochie ( 1980- 1997) bleek dat tijdens de trainingen het duurwerk en de rondjes om het veld voor mij geen straf te zijn. Zo kon ik hier met inzet en loopvermogen een iets te gebrekkige techniek vaak compenseren . Ook in de jaren 80 in Vrouwenparochie destijds al aangesloten bij de toen actieve Veenstra Batavus fietsploeg. Hier verscheidene recreatieve lange afstandtochten gefietst op mijn Batavus Criterium en toen anderen hier in de tijd afvielen en er geen Veenstra fietsploeg meer in Vrouwenparochie was , ben ik zelf gewoon blijven fietsen.

Met de voetbalhistorie en het fietsgebeuren de basis gelegd voor de liefde voor de duursport, al kun je me ook gek krijgen voor vele andere sporten zoals tennis , tafeltennis badminton, schaatsen , Echter de biljartsport behoort niet tot mijn favorieten.

Hardlopen

hardlopen

Toen er op het werk tussen de middag werd hard gelopen, ook maar eens gympies hiervoor aangeschaft( bij scapino!!) om eens te ervaren hoe dit was. Conditie genoeg en met de collega’s twee of drie keer in de week een eindje om. Uiteindelijk ook hier doelen gesteld en nu maar eens proberen een halve marathon te lopen. De eerste ging op mijn scapino’s in 1994 lang niet gek in een tijd van 1:38. Het loopvirus had me te pakken en specifiek loopschoenen en loopkleding werden aangeschaft. Na een aantal bescheiden loopjes via via al gauw lid geworden van d e grootste loopfamilie en vereniging SV Friesland. Uiteindelijk bij het lopen hogere doelen gesteld ( snellere tijden) en gedroomd van een marathon. Deze eerste marathon  na  vier jaar  loopervaring gelopen in 1998 in Rotterdam. Na vier maanden voorbereiding, trainingsschema van collega en trainer Imco van der Wal een geleende hartslagmeter van een abndere collega , hier toen een zeer positieve eerste marathonervaring opgedaan met een goede tijd van 3:33:45. In middels alweer een ervaring van 24 marathons rijker ( nationaal en internationaal) met als hoogtepunt de gedenkwaardige New York marathon in 2001 .

Triathlons

Destijds in de jaren 80 gebiologeerd door de sportuitzendingen van de AVRO over de triathlon in Almere deed me na 12 marathons in 2002 eens besluiten de kwarttriathlon van Drachten mee te doen. Hier vele leermomenten opgedaan , met name dat ik iets moest doen aan mijn zwemtechniek.

Daarom in 2003 op zaterdagmorgen bij ORCA maar na veel moeite en honderden baantjes  de borstcrawl geleerd. Na vele kwart-, OD- en één halve triathlon in 2005 in navolging van de  “AVRO sportpanorama” droom in 2005 de “grote” triathlon van Almere ” . Alhoewel  een  groot avontuur  met  veel  opstakels de droom  in 12:50 verwezenlijkt.

Mentalcoaching en organisatie

Naast het duursporten,  beleef  ik veel  plezier aan  het   begeleiding en stimulering (mentalcoaching) van (mede) sporters en collega’s.  Ook doe ik met plezier mijn werk in de triathloncommissie die zich bezig houdt met het organiseren van de SV Friesland triathlon in Stiens.